четвер, 26 серпня 2021 р.

 РІЗНЕ...

  • Генріх Гейне був далеким родичем Карла Маркса по материнській лінії. Проте вони познайомилися в Парижі в 1843 році і не підозрювали про свої родинні зв'язки. Поет був зачарований розумом молодого філософа і майже щодня приходив на вулицю Вано поговорити про політику та літературу.
  • Якось Віктор Гюґо відправився до Пруссії.

– Чим ви займаєтеся? - запитав у нього жандарм, заповнюючи анкету.

– Пишу.

– Я питаю, чим ви заробляєте на кошти для проживання?

– Пером.

– Так і запишемо: «Гюґо. Торговець пір'ям».

  • Діккенс розповів про те, що кожне слово, перш ніж перейти на папір, спочатку йому виразно чується, а персонажі його постійно перебувають поруч і спілкуються з ним. Працюючи над «Крамницею старожитностей», письменник не міг спокійно ні їсти, ні спати: маленька Нелл постійно крутилася під ногами, вимагала до себе уваги.
  • Існує версія, що Еріх Ремарк і Адольф Гітлер неодноразово зустрічалися під час війни (обидва служили на одному напрямку, хоча і в різних полках) і, можливо, були знайомі. На підтвердження цієї версії часто наводиться фотографія, на якій зображені молодий Гітлер і ще двоє чоловіків у військовій формі, один з яких має деяку схожість із Ремарком. Проте у цієї версії немає інших підтверджень. Таким чином, знайомство письменника з Гітлером не доведено.
  • Лев Толстой скептично ставився до своїх романів, у тому числі і до «Війни і миру». У 1871 році він відправив Фету листа: «Який я щасливий ... що писати багатослівну дурницю на кшталт "Війни" я більше ніколи не буду».
  • Едгару Аллану По було сімнадцять років, коли його прийняли до університету Вірджинії. У перший рік він зумів програти в азартні ігри всю свою річну стипендію. Було також відомо про те, що Едгар заборгував близько $ 2500 місцевим гравцям. Азартні ігри привели до алкоголізму. Едгар примудрявся з'являтися в нетверезому стані навіть під час іспитів. Цікавий факт полягає в тому, що Едгар Аллан По закінчив заклад з найвищим рейтингом в своєму класі і став кращим студентом свого покоління.
  • Одна з найбільш незвичайних в світі книг – це «Божественна комедія» Данте, написана на аркуші паперу розміром 80 на 60 см. бенедиктинським ченцем Габріелем Челані. Всі  14 000 віршів можна легко прочитати неозброєним оком, а якщо подивитися на лист з деякої відстані, то бачиш барвисту карту Італії. На цю працю Челані витратив чотири роки.
  • Джек Лондон виріс у майже жебрацьких умовах, тому ще в дитинстві змушений був працювати. Він продавав газети на вулиці, а після школи влаштувався на фабрику з виготовлення консервів. Потім у житті Джека Лондона з'явилася Аляска: він працював там старателем, рибалкою, а в 23 роки став волоцюгою. Після чергового арешту він вирішив заробляти на хліб письменництвом, думаючи, що це найпростіший заробіток. Він розмістив у журналах свої перші оповідання, засновані на особистих враженнях від перебування на Алясці. А в 1900 році світ побачив його перший збірник творів, який називався «Син вовка». Розповіді Лондона користувалися популярністю. Щороку він випускав по декілька книг. Його найвідоміші романи «Мартін Іден» і «Серця трьох» увійшли до класики світової літератури.
  • Популярність Лондона не згасла і зараз. За його творами знімають фільми. Незважаючи на те, що помер Джек Лондон 22 листопада 1916 року, він до цих пір залишається улюбленим письменником мільйонів читачів в усьому світі.
  • Один з найвизначніших письменників Франції, історик, філософ, поет Вольтер написав книжку «Історія Карла XII», яку до кінця XIX ст. було перевидано понад 100 разів. Дві сторінки в ній присвячено Україні та її гетьманові Івану Мазепі. У своєму творі Вольтер писав про Україну: «Україна завжди прагнула свободи, але, оточена Москвою, Туреччиною і Польщею, все була примушена шукати собі протектора в одній з цих держав». Мазепу він описував так: «Це була відважна людина, далекоглядна, невтомна в праці, хоч і поважного віку».

Немає коментарів:

Дописати коментар